Umění loupeže, loupeže umění

Moderátor: Patrik Pařízek

Umění loupeže, loupeže umění

Příspěvekod Patrik Pařízek » 29 říj 2010, 19:21

Jak se Vám líbil náš program Umění loupeže, loupeže umění?

Obrázek

Ohlasy vkládejte kliknutím na reagovat. Informace o programu
na www.muzeum-beroun.cz/kriminaliste
Patrik Pařízek
produkce
Muzeum Českého krasu
http://muzeum-beroun.cz
Patrik Pařízek

Re: Umění loupeže, loupeže umění

Příspěvekod Návštěvník » 01 lis 2010, 10:01

Dobrý den,
program Umění loupeže dne 28. 10. 2010 se dětem velmi líbil. Byla pěkně připravena prezentace o loupežích a následně pracovníci muzea poutavým způsobem provázeli děti samotným pátráním po ztraceném obraze v muzeu. Program trval 1 hodinu a půl a děti byly zapojeny do pátrání tak, že se ani chvilku nenudily. Děkuji za pečlivou přípravu programu a krásně strávené dopoledne s dětmi.
Rádi přijdeme zase na další návštěvu muzea.
Přeji krásný den
Libuše Lukášová
Návštěvník

Příspěvekod Kateřina Motyčková » 02 lis 2010, 20:39

Včera se moji žáci 5. ročníku zúčastnili Vašeho programu. Oni i já jsme byli nadšeni. Podle jejich reakcí a zpětných vazeb na program je nejvíce zaujala část, kdy v místnosti s obrazy hledali stopy. Věsměs svůj pocit vyjádřili slovy: "Konečně se nám zaply mozky." Musím se k nim přidat. I mne tato část velmi zaujala. I když povídání o obrazech mi o mých žácích prozradilo nové věci. A jsem za to ráda.
Velmi oceňuji, že program byl detailně promyšlěný, nikterak náročný, ale z druhé strany - děti musely přemýšlet, nic jim nebylo "naservírováno". Opravdu nás (mě a mé děti) program zaujal. Děti dokonce litovaly, že nemohou jít znova, protože už znají pachatele. :)
Kateřina Motyčková

Příspěvekod dana.jonasova » 03 lis 2010, 22:02

1. listopadu jsme se zapojili do pátrání po ukradeném obraze. Líbilo se nám nejen povídání o tom, co obrazy pro nás znamenají, ale především vlastní pátrání po "tajemném" obraze. Děkujeme našemu průvodci, který byl zkrátka prima a díky jeho pomoci jsme obraz našli. Naše mozečky musely pořádně pracovat a to se nám líbilo. Celé akci nechybělo to správné pátrací napětí. Škoda jen, že jsme nezastihli údajného pachatele, který nám mohl o práci s obrazy říci mnoho zajímavého. Přesto ale díky a těšíme se na další akci.
Páťáci ze ZŠ Chyňava
dana.jonasova

Příspěvekod Květa Hrbáčková » 17 lis 2010, 20:26

12. listopadu 2010 navštívily děti 2. oddělení školní družiny Beroun - Závodí Muzeum Českého krasu. Při této příležitosti byl pro ně připraven doprovodný program Umění loupeže, loupeže umění. V úvodu programu jsme se seznámili s tím, jaký smysl mají pro nás obrazy a jak by to asi vypadalo v galeriích, kdyby byly prázdné. Ovšem největší nadšení bylo při hledání stopy, odkud obraz zmizel. Ať již šlo o pořizování náčrtku či vyplňování protokolu o ohledání místa vloupání, ale i dle popisu zjistit pachatele. Největší radost panovala při nálezu obrazu. Program byl pro nás velice pěkně připraven i s plnou dávkou napětí, zda obraz objevíme. Děkujeme panu Pařízkovi, ale i všem jeho spolupracovníkům včetně paní průvodkyně a pokladní, kteří nám umožnili obraz nalézt. Ještě jednou moc děkujeme a těšíme se na další suprové programy v Muzeu Českého krasu. Přejeme Vám všem, aby Vás práce bavila a viděli jste jiskřičky štěstí i dětí, pro které jste nelenili program připravit.

S pozdravem
Květa Hrbáčková, vedoucí vychovatelka ŠD
Květa Hrbáčková

Příspěvekod Týdeník Sedmička » 20 lis 2010, 19:18

Muzeu ukradli obraz. Pátrají po něm děti
Policisté pátrají po vzácném obrazu, který zmizel v noci z Muzea Českého krasu v Berouně. Naštěstí se jedná jen o fikci.Lucie Zemanová, Týdeník Sedmička, Beroun

Obrázek

Umění loupeže, loupeže umění. Program berounského muzea seznámí děti s krádežemi uměleckých děl v muzeích a galeriích z celého světa.
„Děti se zúčastní detektivního pátrání po obrazu, který zmizel z muzejní expozice. Jeho autorem je Antonín Machek, nejstarší představitel generace, která zakládala novodobé české umění. V muzeu od něj máme zpodobněnou Teklu Podleskou,“ popsal Patrik Pařízek, podle kterého se děti v muzeu rozhodně nebudou nudit.
Místo prohlížení stávajících expozic se seznámí s rozličnými kriminalistickými technikami, a to i díky policejním preventistům z Berouna, kteří je uvedou do své praxe.
„Malí návštěvníci budou snímat otisky prstů, udělají nákres místa činu a také vyslechnou průvodce muzea, který jim sdělí zajímavé informace o zmizelém obrazu. Kromě toho jim také popíše podezřelého,“ prozradil Pařízek.
V muzejní dílně si děti vytvoří také vlastní titulní stránku novin, kam napíší, co zjistily při svém vyšetřování. „Uvidí taky trezor, kde jsou uchované katalogizační karty a právě tam najdou další užitečné informace o ukradeném obraze. Tímto programem chceme upozornit na problematiku krádeží uměleckých děl zábavnou a poučnou formou a to se myslím podaří,“ vysvětlil lektor doprovodných programů berounského muzea.
Součástí akce o kriminalistech v muzeu bude také 28. října od 17 hodin netradiční přednáška, kterou kromě Patrika Pařízka povede i Alena Luxová. Návštěvníci muzea se tak seznámí s loupežemi uměleckých předmětů, které se zapsaly do historie.

Caravaggio, Picasso i Monet
„Určitě zmíníme obraz Jidášův polibek od italského barokního malíře Caravaggia. Na nálezu se podílela i česká policie a obraz je úžasnou ilustrací toho, jak dopadne umění, když se ocitne v rukou zlodějů,“ řekl Patrik Pařízek, který chce návštěvníky seznámit také s okolnostmi krádeže nejslavnějšího obrazu Mony Lisy .
Chybět nebudou ani obrazy od Picassa, který je prý u zlodějů nejoblíbenější. „Nesmíme zapomenout ani na Moneta a jeho slavný obraz Imprese. Krádež tohoto díla bude mít teď dokonce výročí. Obraz totiž zmizel 27. října 1985,“ připomenul Pařízek s tím, že po pětiletém pátrání byla Imprese nalezena v jedné vile na jihu Korsiky.
Pracovníci muzea, stejně tak jako jeho ředitelka Karin Kriegerbecková, doufají, že zajímavý program přiláká do berounského muzea nové návštěvníky.
„Od každé nové akce si slibujeme, že se o muzeu dozví noví lidé a že tak budeme mít více návštěvníků. Umění loupeže je navíc tak zajímavým tématem, že jsem si skoro jistá, že získáme nové příznivce,“ řekla Karin Kriegerbecková.
Přednáška i program pro děti, se budou poprvé konat ve čtvrtek 28. října . Akce se pak ještě několikrát zopakuje pro třídy základních škol.
Týdeník Sedmička

Příspěvekod Český rozhlas Region » 30 lis 2010, 13:12

V berounském muzeu hledali lupiče
Petr Kološ, Český rozhlas Region, 29. 11. 2010

Obrázek

Opravdu výjimečný zážitek nabízí nově berounské muzeum. Děti a spolu s nimi i jejich rodiče, případně paní učitelky, v něm totiž mohou pátrat po ztraceném obrazu. Když totiž ráno jeden z průvodců přijde do práce, najde vypnutý alarm, pootevírané dveře a v prvním patře chybí v rámu vzácné plátno operní zpěvačky! Průvodce tedy neváhá ani okamžik a volá policii…

Kromě muzejních i profesionálních pátračů jsou do akce nasazeni také prvňáci 1. Jungmannovy základní školy v Berouně. Jsme na místě činu – průvodce David Palivec nám popisuje, co se tu vlastně stalo. Prvňáci se pak neprodleně dávají do vyšetřování. Vytvoří nákres místa činu, a zajišťují stopy. K ruce mají kromě policistů i pracovnici muzea Alenu Luxovou – právě jim ukazuje prostěradlo, kterým si lupič přikryl židli, když bral obraz.

Na místě je samozřejmě zapotřebí vzít i otisky prstů. To má na starosti Marcela Pučelíková z berounské policie. Během vyšetřování se zdá stále pravděpodobnější, že jde o někoho z muzea. Děti přecházejí do běžně nepřístupných prostor muzea – do restaurátorské dílny, kde se celý případ překvapivě rychle vysvětlí – obraz je totiž tam. Přinesl ho sem restaurátor, aby ho lehce popravil, a zapomněl o tom říct svému šéfovi – zápletka je rozpletena. Děti i paní učitelky odcházejí nadšené…

Pokud byste chtěli nechat také své dítě nebo vnouče pátrat po obrazu, najděte si volné termíny akce na http://www.muzeum-beroun.cz.
Český rozhlas Region

Příspěvekod Tomáš » 01 pro 2010, 21:09

Ahoj Patriku. Líbilo se mi vše , ale nejvíce hledání stop, protože jsem se mohl podívat zblízka na vystavené exponáty a vyskošet hledání stop jako Sharlock Holmes.
Tomáš

Příspěvekod Honza » 01 pro 2010, 21:10

Moc se mi to líbilo, protože jsme se mohli stát agenty. Mělijste tam hezké obrázky a moc hezky si to připravil.
Honza

Příspěvekod Ivanka » 01 pro 2010, 21:15

Ahoj Patriku,
je vidět, že sis dal na naší prohlídce velice záležet. Mě se tam líbilo hlavně, když jsme si řikali jaké obrázky máme doma atd. Sice jsem doufala že se najde ,,zloděj´´ a ne člověk který ten obraz pravě opravuje, ale přesto se nám všem nejspíš líbilo. Mně tedy určilo určitě.
Ivanka

Další

Zpět na Ohlasy | Muzeum Českého krasu v Berouně